Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
29 juni 2020

Verstoring van je hormonen door xeno-oestrogenen

Xeno-oestrogenen, pseudohormonen, zijn geen echte hormonen maar gedragen zich helaas wel zo. Xeno-oestrogenen kunnen je hormonen versoren en oestrogeendominantie veroorzaken.

Xeno-oestrogenen, pseudohormonen, zijn geen echte hormonen, maar gedragen zich helaas wel zo. Het zijn chemische stoffen die je binnen kunt krijgen via je huid, spijsvertering en longen. In je lichaam kunnen xeno-oestrogenen allerlei processen verstoren, waar onze hormoonbalans er een van is. Xeno-oestrogenen kunnen oestrogeendominantie veroorzaken. Vandaag de dag hebben veel vrouwen hier mee te maken.  

Wat zijn xeno-oestrogenen?

In ons dagelijks leven hebben we te maken met chemische stoffen die ons lichaam op verschillende manieren kunnen binnenkomen. Xeno-oestrogenen zitten in verzorgingsproducten die wij op ons gezicht en lichaam smeren, kleding die we dragen, wasmiddel waar we onze kleding mee wassen, voeding, verpakkingen etc. Naast bovengenoemde stoffen kunnen we ook tal van deze chemische stoffen inademen. Door het toenemende gebruik van chemicaliën komt het lichaam steeds meer in contact met stoffen die invloed hebben op onze hormoonhuishouding. Deze stoffen hebben een oestrogeenachtige werking in het lichaam en kunnen de werking van lichaamseigen hormonen blokkeren, verminderen of versterken. Xeno-oestrogenen zijn dus geen echte hormonen, maar kunnen zich in het lichaam wel als oestrogenen gedragen. Oestrogeen is een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van vrouwelijke geslachtskenmerken. Oestrogeen speelt dan ook een rol bij het libido, de menstruatie en bij een zwangerschap.

Voor onze gezondheid zowel fysiek als mentaal is het belangrijk dat onze hormonen met elkaar in balans zijn. Wanneer je veel xeno-oestrogenen binnenkrijgt kan onze eigen hormoonbalans verstoord raken. Het kan zich gaan opstappelen in ons vetweefsel, lever en voortplantingsorganen, waardoor er een disbalans kan ontstaan in onze lichaamseigen hormonen. Het afbreken van deze xeno-oestrogenen vergt het lichaam erg veel moeite en is bovendien een ingewikkeld proces. Deze disbalans kan uiteindelijk leiden tot oestrogeendominantie.

Wat is oestrogeendominantie en wat zijn de gevolgen hiervan?

Bijna alle vrouwen krijgen na hun 35e te maken met oestrogeendominantie. Vanaf ons 30e levensjaar begint de productie van oestrogeen en progesteron te dalen. De productie van progesteron daalt over het algemeen sneller, waardoor oestrogeendominantie kan ontstaan. Oestrogeendominantie betekent dat er te veel oestrogeen in het lichaam aanwezig is, veelal veroorzaakt door een tekort aan progesteron. Deze balans kan nog sneller verstoord raken door xeno-oestrogenen. Allerlei hormonale problemen die vrouwen in hun leven tegenkomen worden in verband gebracht met oestrogeendominantie denk aan: vermoeidheid, vocht vasthouden, PCOS, PMS, slapeloosheid, stemmingswisselingen, hoofdpijn, haarverlies, opgeblazen gevoel, diarree, endometriose, slecht functionerende schildklier, verlaagd libido etc.

Waar zitten xeno-oestrogenen in?

Xeno-oestrogenen zitten onder andere in pesticiden (chemicaliën die worden ingezet ter bestrijding van onkruid, schimmels, insecten etc.), herbiciden (onkruidverdelgers), dioxines (vet van niet biologische zuivel, vlees en vis), PCB’s in verf en lijm en ftalaten (chemische stoffen) in plastic, ook wel weekmakers genoemd. Stoffen uit plastic worden in verband gebracht met de ontregeling van onze hormonen. Parabenen worden veel gebruikt als conserveringsmiddel en werken effectief tegen schimmels en bepaalde bacteriën. Deze stoffen komen voor in cosmeticaproducten zoals shampoo, massageoliën, handcrèmes, zonnebrand, douchegel, lippenbalsem, schoonmaakmiddelen, wasmiddel etc. Zware metalen, siliconen in huishoudelijke artikelen en cosmeticaproducten kunnen ook voor xeno-oestrogenen zorgen.

Wat kan je zelf doen tegen xeno-oestrogenen?

Het is niet mogelijk om xeno-oestrogenen volledig te vermijden, maar je kan wel proberen om er minder van binnen te krijgen.

  • Kies voor zoveel mogelijk pure en onbewerkte voedingsmiddelen
  • Indien je niet voor biologische voedingsmiddelen kiest, was of schil dan groenten en fruit goed.
  • Laat je eten goed afkoelen voordat je het in een plastic bakje doet en drink geen hete koffie of thee uit plastic bekertjes. Wanneer plastic warm wordt laten de weekmakers die erin verwerkt zitten gemakkelijk los en komen in je eten of drinken terecht.
  • Kies voor voeding uit glas en liever niet uit blik
  • Gebruik luchtverfrissers en geurkaarsen met natuurlijke aromatische oliën
  • Kies voor natuurlijke verzorgingsproducten zoals bijvoorbeeld Dr. Hauska, Weleda, Urtekram etc.

Uiteindelijk gaat het om de juiste balans én hier zijn meerdere factoren op van invloed. Laat je niet bang maken door bovenstaande aanbevelingen, maar probeer waar kan een bewuste keuze te maken.

Lees ervaringsverhalen
Romée Poot-Drees, 44 jaar "Mijn nieuwe levensstijl geeft me energie en houd ik met gemak vol!*"

Ik heb geleerd goede, gezonde keuzes te maken, te luisteren naar mijn lichaam en zit eindelijk weer lekker in mijn vel. Dit kan ik volhouden, het is geen dieet maar een leefstijl.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Domini Verzantvoort, 32 jaar "Ik wilde dit jaar echt gaan knallen!*"

Voor mijn zwangerschappen wilde ik al wat kilo’s kwijt, maar na twee zwangerschappen was dit aantal kilo’s alleen maar gegroeid. Bovendien voelde ik me niet meer helemaal mezelf en daar wilde ik heel graag wat aan doen.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Terug naar overzicht