Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
25 september 2017

Het leven als flexitariër, wat zijn de voordelen?

Wat is een flexitariër en wat zijn de gezondheidsvoordelen? Een flexitariër eet nog wel vis of vlees maar eet een paar keer per week een vegetarisch.

Wat is een flexitariër?

We kennen allemaal een vegetariër maar wat is een flexitariër nu? Simpel: dit is een persoon die wel nog vis of vlees eet maar een aantal keer per week een vegetarisch eet. Geen vegetariër en geen volbloed carnivoor dus, maar er ergens tussenin. Is dit een levensstijl die je in overweging moet nemen? JA! Hieronder vertel ik je er meer over.

Voordelen als flexitariër

Waarom wordt iemand een flexitariër?

1. Gezondheidsvoordelen

De Wereldgezondheidsorganisatie spreekt duidelijke taal als het op de vleesconsumptie aankomt: minder is beter. Zeker de inname van rood en verwerkt vlees (zoals salami, spek en vleessalade). Deze verhogen namelijk het risico op hartziekten, diabetes en andere aandoeningen.

Zo behoort rood vlees tot categorie 2A. Dit betekent dat er niet voldoende sterk bewijs is maar wel een sterk vermoeden dat het kankerverwekkend is. Verwerkt vlees valt onder categorie 1 (hieronder valt ook asbest en roken), wat betekent dat er voldoende wetenschappelijk bewijs is van het carcinogeen effect.

Verder tonen verschillende studies aan dat het eten van rood en verwerkt vlees het risico op diabetes type 2 verhoogt. Wanneer rood vlees met gezonde eiwittenbronnen wordt vervangen, werd dit risico significant verlaagd.

En als laatste natuurlijk het effect op het gewicht. Een hoge vleesconsumptie, zeker van verwerkte vleeswaren, verhoogt het effect op obesitas. Obesitas brengt op zijn beurt tal van andere gezondheidsrisico’s met zich mee (zoals hart- en vaatziekten, spieraandoeningen en osteoporose).

2. Milieu Alle kranten en wetenschappelijke studies maken er geen geheim van dat overmatige vleesconsumptie een grote impact heeft op onze planeet. Niet enkel door de methaangassen die de dieren zelf uitstoten maar ook door het volledig productieproces. Wereldwijd draagt de veehouderij voor 12% bij aan de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen.Dan laten we de ontbossing, overbevissing en het waterverbruik nog buiten beschouwing.

Wat op de dagen zonder vlees of vis?

Tegenwoordig zijn er heel wat verschillende vleesvervangers op de markt te vinden. Veel is jammer genoeg niet altijd gelijk aan makkelijker, want ook bij vleesvervangers is het steeds belangrijk om te verpakking te controleren. Een groengekleurde verpakking betekent niet automatisch groen licht. Hieronder een overzicht met een aantal mogelijke vleesvervangers:

Vleesvervangers   Hoofdbestanddeel Wat?
Quorn Mycoproteïne Een schimmel die familie is van de paddenstoel. Quorn is rijk aan eiwit, vezels en mager aan vetten en calorieën.
Tofu Soja¹ Gestremde sojamelk.
Tempeh Soja Geweekte sojabonen die gemengd worden met een schimmelsoort.
Seitan Tarwegluten (of speltgluten) Uit een brooddeeg wordt het zetmeel gewassen. Dat zetmeel wordt vervolgens gekookt in een bouillon.

Daarnaast zijn er nog een aantal voedingsmiddelen die als vleesvervanger worden ingezet:

Zuivel en eieren
Een ei spreekt natuurlijk voor zich. Deze kun je op allerlei manieren klaarmaken; gekookt, gebakken, gepocheerd of verwerkt in een gerecht zoals een frittata. Onder zuivel wordt uiteraard melk, maar ook yoghurt, kwark en kaas zoals gewone kaas van koemelk, maar ook geitenkaas, feta en mozzarella etc. verstaan. Echter zijn er ook vleesvervangers die gemaakt worden op basis van zuivel en dan wel op basis van wrongel. Wrongel bestaat uit essentiële eiwitten die worden gewonnen uit de samengeklonterde eiwitten uit melk. Daarnaast worden er nog voedingsvezels uit algen aan toegevoegd om een stevige structuur aan de vleesvervanger te geven.

Groente, peulvruchten, granen, noten
En natuurlijk zijn er ook nog de vleesvervangers op basis van granen, peulvruchten, noten en groenten. Het zijn echter geen volwaardige vleesvervangers in vergelijking met bijvoorbeeld soja aangezien de hoeveelheid eiwit of ijzer in deze producten laag is. Bovendien zijn deze niet toegestaan in fase 1 van het PowerSlim afslankprogramma, vanwege de hoeveelheid koolhydraten.

PS: ben jij aan het PowerSlimmen? Vraag dan aan jouw coach een lijst op, om te zien welke vleesvervangers geschikt zijn voor welke fase.

Opgelet!

Een vegetarisch product is niet automatisch een gezond of goed product. Daarom een aantal tips:

  • Mijd gepaneerde vegetarische producten;
  • Let steeds op de verpakking: vetten, eiwitten en koolhydraten;
  • Mijd kant-en-klare vegetarische gerechten.
  • Kies bij voorkeur voor volwaardige vleesvervangers.

En wanneer toch vlees of vis…

Begrijp het niet verkeerd! Vlees en vis bevatten tal van waardevolle voedingstoffen. Zo is vlees onder andere rijk aan ijzer, vitamine B12, eiwitten en zink. Terwijl vis rijk is aan eiwitten, meervoudige onverzadigde vetzuren, wateroplosbare vitaminen zoals B6 en B12, omega vetzuren, etc. Hierbij nog enkele tips:

  • Kies voor afwisseling; ga voor minder en kies bewust. Kies dus minder voor rood of verwerkt vlees en meer voor vleessoorten zoals kip, kalkoen, kalf etc.
  • Wissel vlees, vis en vegetarisch met elkaar af. Variatie loont en verhindert een eetpatroon waar vlees de bovenhand neemt.
  • Maak die porties vlees of vis kleiner. Een gezonde portie vlees of vis is 100 gram. (dit is 120 tot 150 gram rauw gewogen).

Zin gekregen in een maaltijd zonder vlees of vis? Kijk dan eens hier voor inspiratie. Smakelijk eten!

¹ Soja: Sojabonen worden veel gebruikt als vleesvervangers omdat sojabonen de essentiële aminozuren bevatten. Hierdoor is een soja-eiwit een volwaardig eiwit. Daarnaast is soja rijk aan vitaminen en mineralen.

Bronnen:

Lees ervaringsverhalen
Hilde Vanhoutteghem, 56 jaar uit Menen "Ik weigerde de overgang als excuus te zien voor mijn gewicht*"

Ik had al verschillende diëten geprobeerd, zowel op eigen houtje als met begeleiding van een diëtist. In een paar jaar tijd was ik 10 kilo aangekomen en ik zat gewoon niet lekker meer in mijn vel.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Yvon van der Cruijsen, 48 jaar "Ik had niet durven dromen dat ik aan het eind van het jaar 47 kg lichter was*"

Tijdens mijn eerste afspraak met Susan nog: “Ik weet niet of dit wel haalbaar is… misschien leg ik de lat te hoog.” Maar al snel merkte ik dat het anders ging dan bij eerdere pogingen.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht