Vind jij ook, als je je koelkast opentrekt, nog allerlei restjes groente? Een halve paprika, wat stengels bleekselderij, een stukje courgette en nog enkele champignons? Zonde om weg te gooien! Maar wat doe je ermee? Ik heb enkele suggesties voor je op een rijtje gezet waarin je jouw restjes kwijt kunt.
Omelet met groente
Ideaal om restjes champignons, ui, paprika, tomaat en courgette in te verwerken. Even aanbakken in de pan, twee à drie eitjes erbij en je hebt super voedzame lunch. Ook ideaal als snel en licht diner.
Pastasaus
In pastasaus zitten niet alleen tomaten, maar ook vaak bleekselderij, wortel en paprika. Het is ook heerlijk om de groenten, samen met tomaten, knoflook en ui te roosteren in de oven. Pureer vervolgens tot een gladde saus.
Pesto van rucola
Rucola kan best overheersend zijn, dus meestal gebruik ik daar niet zo veel van. Vaak ligt er dus een aangebroken zak in de koelkast, die snel bederft. Maak er eens rucolapesto van. Voeg knoflook, walnoten, Parmezaanse kaas en olijfolie toe en mix in de keukenmachine tot een vloeibare pesto.
Soepje
In een soepje kun je werkelijk alle groente verwerken. Gebruik (eventueel) als basis knoflook en ui en bak die even aan in olijfolie. Doe vervolgens de restjes groente erbij en bak deze nog even mee. Schenk er bouillon bij en kook tot de groente zacht zijn. Pureer eventueel met een staafmixer tot een gladde soep.
Smoothie
Een smoothie is ideaal om bijvoorbeeld restjes groente op te maken die je rauw kunt eten, zoals komkommer, bleekselderij, sla, rode biet en avocado. Vaak wordt die gecombineerd met fruit zoals banaan of sinaasappel en wat (plantaardige) melk zoals amandelmelk. Zorg dat je er altijd nog wat in strooit, zoals bijvoorbeeld zonnebloempitten, zodat je moet kauwen. Dit is veel beter voor je vertering.
Pizza
Maak eens een gezonde pizzabodem van bloemkool en beleg deze naast bij mozzarella, kip of tonijn met je restjes groente zoals champignons, paprika en courgette. Geen zin om zelf een pizzabodem te maken? Je kunt natuurlijk ook een wrap beleggen met een laagje tomatenpuree en daar de groentes op leggen. Zit je in fase 1? Neem dan de PS. food & lifestyle wrap. Ben je al op gewicht, dan kun je kiezen voor de PS. Mexican wrap van PS. life.
Nasi
In de nasi kun je ook lekker veel groente (ver)stoppen. Denk aan taugé, champignons, paksoi, witte kool en prei.
Ovenschotel/traybake
Een stukje vlees of vis in combinatie met geroosterde groente doet het altijd goed. Denk aan broccoli, paprika, courgette, wortel en tomaten. Super simpel om te maken en je hoeft er eigenlijk niet meer naar om te kijken. Deze traybake met zalm, avocado en roomkaas uit de oven is erg lekker en al geschikt vanaf fase 1.
Salade
Een lekkere maaltijdsalade, deze kon natuurlijk niet in het lijstje ontbreken. Werkelijk alle groente kun je in een salade kwijt en op deze manier voeg je alleen nog maar meer vitamines en vezels toe. Wat dacht je van een geitenkaas salade met rode biet, een salade met gerookte makreel en radijsjes of een salade met gebakken of gegrilde groenten.
Gevulde wraps
De PS. food & lifestyle wraps (fase 1 & 2) en de PS. life wrap (fase 3) lenen zich ook super goed om lekker te vullen met restjes groente. Voeg een eiwitbron (zoals kip, gerookte zalm of tartaar toe) en een lekker sausje of spread en jouw snelle, gezonde maaltijd is klaar.
Bewaar in de diepvries
Je kunt bijna alle groente invriezen en dan 6-12 maanden bewaren. Je kunt dit zelfs doen met restjes verse kruiden zoals bijvoorbeeld munt of stukjes avocado. Zorg ervoor dat je ze luchtdicht verpakt.