Winkelwagen
Terug
Diëtist PS. food & lifestyle
13 juli 2023

Op gewicht blijven, hoe doe ik dat?

Een koolhydraatarm eetpatroon voorkomt pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel en daarmee de behoefte aan (ongezonde) snacks tussen de maaltijden door. Blijf dan ook na het behalen van je streefgewicht letten op je koolhydraatinname.

Yes, het is zover: je hebt je doel bereikt!

En nu?

Je wil er misschien nog niet aan denken, maar eigenlijk staat het volgende doel alweer voor de deur: op gewicht blijven. Want het zou zo zonde zijn als al je harde werk voor niks is geweest.

Gelukkig betekent dat niet dat je nooit meer een wijntje of stukje chocolade mag. Samen gaan we een nieuwe balans vinden.

Veel mensen vinden dit, na een lange tijd duidelijke richtlijnen te hebben gehad, een spannende fase. Niet meer elke week naar je vertrouwde coach, maar nog maar één of twee keer per maand. Niet meer standaard ieder eetmoment een product van PS. food & lifestyle, maar steeds vaker reguliere producten uit de supermarkt.

Wij zijn er voor je om je daarbij te helpen!

Hoe blijf je op gewicht?

Uiteindelijk draait het maar om één ding: je levensstijl veranderen.

Als het goed is heb je dat de afgelopen tijd al gedaan. Je hebt een gezond eetpatroon aangeleerd. En je gaat nu een weg vinden om je nieuwe eetpatroon door te zetten.

Je hebt geleerd dat een koolhydraatarm voedingspatroon met veel groente, fruit, volkoren producten, goede vetten en eiwitrijke producten een goede keuze is. Dit voorkomt pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel en daarmee de behoefte aan (ongezonde) snacks tussen de maaltijden door.

Blijf dan ook na het behalen van je streefgewicht letten op je koolhydraatinname.

Het is belangrijk om een manier te vinden die voor jou werkt en waar jij je prettig bij voelt. Wij geven je 10 tips!

10 Tips om op gewicht te blijven

  1. Blijf letten op je koolhydraatinname
    Het is belangrijk om ook na het PS. food & lifestyle programma te blijven letten op de hoeveelheid koolhydraten. De richtlijn voor de gewichtsbehoudfase is 80-120 g koolhydraten per dag. Haal de koolhydraten uit verantwoorde producten als groente, fruit en volkoren Kies je voor pasta of aardappelen bij de avondmaaltijd? Zorg dan dat je ontbijt of lunch koolhydraatarm is. Zo houd je de balans!
  2. Stabiele bloedsuikerspiegel
    Een stabiele bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je gedurende de dag voldoende energie hebt, verzadigd bent en daardoor minder tot geen neiging hebt om te snaaien. Dit bereik je door het eten van koolhydraatarme en eiwitrijke maaltijden.
    Een handige tip: vermijd snelle koolhydraten en zorg ervoor dat elke maaltijd voldoende eiwitten en gezonde vetten bevat.
  3. Drink voldoende water
    Vocht is onze belangrijkste basisbehoefte en hier hebben we dagelijks het meeste van nodig. Drink 1,5 tot 2 liter per dag. Water vult de maag, speelt een rol bij de opname van voedingsstoffen, helpt afvalstoffen af te voeren en reguleert onze bloeddruk.
  4. Zorg voor voldoende verzadiging
    Merk je dat je vaak al snel weer trek hebt na een maaltijd? Zorg er dan voor dat je beter verzadigd bent. Zo voorkom je dat je grijpt naar ongezonde tussendoortjes. Producten die lang verzadigen zijn eiwitrijke voedingsmiddelen en producten met veel vezels zoals groenten. Streef ernaar om zowel bij de lunch als het diner groenten te eten.
  5. Kom er achter welke voedingsroute bij jou past
    In fase 3 onderscheiden wij vier eettypes, met ieder een bijbehorende voedingsroute.
    Onderzoek samen met je coach wat bij jou past en wat voor jou werkt om je gewicht te behouden.
    • De actieveling: 3 hoofmaaltijden met tussendoortjes

    • De regelmatige eter: 3 hoofdmaaltijden met minder tot geen tussendoortjes

    • De jojoër: in een ander tijdsbestek eten (intermittent fasting)

    • De levensgenieter: 5 normale dagen per week en 2 balansdagen

  6. Leer je valkuilen kennen
    Misschien wel één van de belangrijkste tips. Je valkuilen herkennen. Want je kunt nog zoveel kennis hebben over gezonde voeding, als je weer vervalt in je oude gedragspatronen is het lastig om jouw gezonde eetgewoonten door te zetten.
    Dus: leer je valkuilen herkennen en creëer vervangend gedrag.
    Wat zijn voor jou lastige momenten? Een avondje op de zetel, een feestje of ben je een echte emotie-eter? Herken de momenten waarop je de fout in gaat en bedenk wat je anders zou kunnen doen. Ga bijvoorbeeld een rondje wandelen na een vervelende dag, in plaats van op de bank te ploffen met een reep chocola.
  7. Een goede voorbereiding is het halve werk
    Bedenk vooraf wat je gaat eten en je zult zien dat het veel gemakkelijker is om gezond te blijven eten. Maak een weekmenu, leg je eetmomenten voor de volgende dag klaar of kook een dubbele portie.
    Als je al weet wat je gaat eten na een lange werkdag of een gezonde snack bij je hebt voor onderweg, voorkom je dat je wordt verleid door iets vlugs en ongezonds.
  8. Maak gebruik van het jaar nabegeleiding
    Jouw PS. food & lifestyle coach staat nog een jaar voor je klaar om jou ook te begeleiden om op gewicht te blijven. Maak daar gebruik van. Daarnaast geeft een maandelijks weegmoment bij de coach houvast om je streefgewicht niet uit het oog te verliezen.
  9. Probeer iedere dag een half uurtje te bewegen
    Ben je geen sporter? Ook huishoudelijke taken, fietsen of wandelen zijn prima vormen van beweging.
  10. Een gezonde levensstijl
    Voeding en beweging zijn belangrijke onderdelen binnen een gezonde levensstijl. Maar er zijn nog meer factoren, die ook van invloed zijn op je gewicht.
    • Zorg voor voldoende rust en ontspanning en verminder stress

    • Probeer je alcoholinname te beperken

    • Een goede nachtrust, zo’n 7-9 uur slaap per nacht

    • Zorg voor voldoende zonlicht, voor de aanmaak van vitamine D

Download de PS. app

Wist je dat je ook na het bereiken van je streefgewicht gebruik kunt blijven maken van onze app? Handig, want zo heb je je favoriete recepten en mogelijkheid tot producten bestellen altijd binnen handbereik!

Lees ervaringsverhalen
Romée Poot-Drees, 44 jaar "Mijn nieuwe levensstijl geeft me energie en houd ik met gemak vol!*"

Ik heb geleerd goede, gezonde keuzes te maken, te luisteren naar mijn lichaam en zit eindelijk weer lekker in mijn vel. Dit kan ik volhouden, het is geen dieet maar een leefstijl.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Domini Verzantvoort, 32 jaar "Ik wilde dit jaar echt gaan knallen!*"

Voor mijn zwangerschappen wilde ik al wat kilo’s kwijt, maar na twee zwangerschappen was dit aantal kilo’s alleen maar gegroeid. Bovendien voelde ik me niet meer helemaal mezelf en daar wilde ik heel graag wat aan doen.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Terug naar overzicht