Winkelwagen
Terug
8 december 2016

Magnesium, hoeveel heeft je lijf nodig?

Misschien denk je bij magnesium aan aan kramp in je kuit! Magnesium is veel meer dan dat! Je lichaam neemt magnesium het beste op uit voeding!

Supplementen gebruiken, extra vitamines, mineralen en zoveel mogelijk groente smoothies zijn hip! Heel hip zelfs. Maar wat is eigenlijk belangrijk? Wat heeft jouw lijf nodig? En wat halen we tegenwoordig nog uit onze eigen voeding?

Ik begin mijn columns graag met vragen, veel vragen, zodat ik alles tot de bodem kan uitpluizen en jou als lezer optimaal kan voorlichten. Eigenlijk zijn alle vragen die ik mezelf stel veel te breed, te omvattend en de tekst zou veel te lang zijn als ik alle vitamines en mineralen zou uitwerken voor je. Dan heb ik het nog niet eens over een tool om alles voor jou als individu te kunnen beantwoorden! Ik concentreer me vandaag daarom op het mineraal magnesium. Want ik weet vrij zeker dat je ooit van deze stof gehoord hebt, maar niet weet waar het precies voor is, of misschien denkt aan de grote blokken die turners gebruiken voor hun handen of alleen aan kramp in je kuit denkt? Magnesium is veel meer dan dat!

Magnesium speelt een hele grote rol in meer dan honderd processen ons lichaam. Zo regelt het biochemische reacties. Even een rijtje van de belangrijkste;

De functie van magnesium

  • versterkt het immuunsysteem
  • zorgt voor sterke botten
  • speelt een rol bij de opbouw van lichaamseiwit
  • regelt de overdracht van zenuwprikkels
  • regelt het functioneren van onze spieren
  • reguleert samen met kalium de hartfunctie
  • reguleert bloedsuikerspiegel
  • is een natuurlijk kalmerings- en antistressmiddel

Dit laatste punt is ook een belangrijke voor goed slapen. Magnesium zorgt namelijk voor een betere nachtrust.

Magnesium, hoeveel heb je nodig?

Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) 250-350 milligram voor vrouwen en 300-350 mg voor mannen. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven hebben dagelijks 480 mg nodig.

De Gezondheidsraad stelt dat een magnesiumtekort niet vaak voorkomt, omdat het mineraal in veel levensmiddelen zit. De belangrijkste bronnen van magnesium zijn noten, pijnboompitten, sesamzaad, groene groenten, volkoren granen, cacao, sojabonen, bananen, avocado, volkoren havermout, munt, bieslook en basilicum. Toch zijn er redenen om te twijfelen aan voldoende inname van magnesium. De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) meldt dat zeker 20 procent van de volwassenen in West-Europa de dagelijks benodigde inname niet haalt.

Ongezond eten is de belangrijkste oorzaak van een tekort. Voeding op basis van veel geraffineerde koolhydraten, bevat nauwelijks magnesium. Daarbij wordt veel magnesium verbruikt door je lichaam bij de omzetting van geraffineerde producten, cafeïne, alcohol en suiker. Mensen die veel stress hebben verbruiken meer magnesium. Maar ook als je bijvoorbeeld vaak intensief sport of lichamelijk zwaar werk verricht. Sommige medicijnen, zoals maagzuurremmers of bijvoorbeeld de anticonceptiepil kunnen zorgen voor een slechtere opname van magnesium en daardoor dus een verhoogde behoefte.

Krijg jij voldoende magnesium binnen?

Je lichaam neemt magnesium het beste op uit voeding. Maar hoe weet je nou of je voldoende opneemt? Dit kan je natuurlijk laten testen bij de huisarts. Maar er zijn ook een aantal signalen waar je het aan kan meten. Zo zijn symptomen van een magnesiumtekort onder andere spierkrampen, meestal in je kuiten, lage onderrug en nek, prikkelbaarheid, een laag libido, menstruatiepijn, lusteloosheid, migraine, maar ook bijvoorbeeld vaak koude handen en voeten. Herken jij een of meerdere van deze signalen? Kijk dan eens kritisch naar je voedingspatroon. Eet je weinig groenten? Gebruik je veel suikerrijke voeding? Misschien zelfs ook vaak witmeelproducten? Dan is de kans groot dat je een tekort hebt!

Je voeding aanpassen is natuurlijk de beste optie. Maar er is ook een mogelijkheid om te suppleren. Zoals ik net al even zei; je lichaam neemt magnesium het beste op uit voeding. Maar als je een aanvulling wil gebruiken kies dan voor magnesiumcitraat. Daarbij is er bij magnesium een belangrijk moment van innemen. Neem magnesiumsupplementen niet kort na of gelijk met de maaltijd in.

Volg jij ons PowerSlim programma? Dan krijg je via onze AcidoSlim al wat extra magnesium binnen!

Lees ervaringsverhalen
Romée Poot-Drees, 44 jaar "Mijn nieuwe levensstijl geeft me energie en houd ik met gemak vol!*"

Ik heb geleerd goede, gezonde keuzes te maken, te luisteren naar mijn lichaam en zit eindelijk weer lekker in mijn vel. Dit kan ik volhouden, het is geen dieet maar een leefstijl.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Domini Verzantvoort, 32 jaar "Ik wilde dit jaar echt gaan knallen!*"

Voor mijn zwangerschappen wilde ik al wat kilo’s kwijt, maar na twee zwangerschappen was dit aantal kilo’s alleen maar gegroeid. Bovendien voelde ik me niet meer helemaal mezelf en daar wilde ik heel graag wat aan doen.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>
Terug naar overzicht