Wat ga je deze week eten? Je komt niet veel verder dan die vier standaard gerechten die al met enige regelmaat op het menu staan. Herken je dit?
Het kan soms best lastig zijn om lekker en gevarieerd te eten. Het samenstellen van een weekmenu kan je hierbij helpen. Zo hoef je maar één keer per week na te denken over het avondeten én kom je niet in de verleiding om impulsaankopen te doen of voor een vlugge, ongezonde hap te kiezen.
Tips voor het samenstellen van een koolhydraatarm weekmenu
1. Neem een vast moment in de week
Bepaal voor jezelf een vast moment in de week waarop je een weekmenu gaat samenstellen, bijvoorbeeld elke zondagmiddag. Pak vervolgens je agenda erbij. Heb je afspraken of drukke dagen? Zijn er bepaalde dagen dat je wat extra tijd hebt om maaltijden voor te bereiden of juist dagen waarop je maar weinig tijd hebt? Houd hier dan rekening mee.
2. Check je voorraad- en koelkast
Bekijk van tevoren eens goed wat je nog in huis hebt. Heb je nog producten in de koelkast of keukenkastjes die de komende week opgemaakt moeten worden? Probeer hier dan recepten mee samen te stellen.
3. Bewaar je favoriete recepten
Heb je een recept gegeten die je erg lekker vond? Sla deze dan op. Zo wordt het makkelijker om in het vervolg een nieuw weekmenu samen te stellen.
4. Maak een boodschappenlijstje
Niets zo vervelend als thuiskomen en erachter komen dat je één (of twee) ingrediënten vergeten bent. Maak zodra je het weekmenu hebt samengesteld, een boodschappenlijstje zodat je precies weet wat je nodig hebt.
5. Houd het realistisch
Je wil natuurlijk zo veel mogelijk lekkere recepten in je weekmenu verwerken, maar houd het wel realistisch. Wissel af tussen wat uitgebreide en simpele receptjes.