Vanuit vroeger is ons geleerd dat brood een verantwoorde keuze is. Toch zijn de laatste jaren ook de negatieve aspecten van gluten te horen en wordt het voordeel van glutenvrij eten vaker benadrukt. Steeds meer mensen mijden gluten en voelen zich hierdoor fitter en hebben minder last van (darm)klachten. Het blijkt dat steeds meer mensen intolerant zijn voor gluten en juist door het mijden van gluten steeds minder last hebben van klachten.
Wat zijn gluten?
Gluten is een naam van een eiwittenfamilie die voorkomt in granen zoals tarwe, spelt, rogge, gerst, etc. Wanneer gluteneiwitten in aanraking komen met water, zorgen de gluteneiwitten ervoor dat er een plakkerig netwerk ontstaat dat een lijmachtige consistentie heeft. Gluten zorgen ervoor dat deeg elastisch wordt en dat het kan rijzen bij het bakken van brood. Daarnaast zorgt het voor smaak en luchtige textuur. In elke graansoort zit een type prolamine.
Prolamines zijn een groep van plantaardige opslageiwitten in de zaden van granen. Ze worden gekenmerkt door een hoog gehalte aan proline en glutamine. Dit zijn aminozuren en aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Prolamines zijn eiwitten die in feite stukjes zijn van gluten die per graansoort verschillen. De prolaminesoort in tarwe, gliadine, geeft bij mensen met glutenintolerantie en glutenallergie de meeste klachten. Aangezien de glutensoort en glutenopbouw per graansoort verschillend is, kunnen mensen op verschillende graansoorten anders reageren. Wil je meer lezen over het weren van gluten? Lees dan de column van mijn collega diëtist Ayla.
Lekkende darm ook wel leaky gut
Gluten kunnen bij mensen die geen gluten kunnen verdragen de darmwand beschadigen. De beschadigde darmwand kan minder voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen opnemen. Hierdoor kunnen er allerlei tekorten ontstaan. Wanneer de darmwand beschadigd is kan deze op een gegeven moment doorlaatbaar worden. De ‘poortjes’, tight junctions, sluiten niet meer goed waardoor onverteerde voedingsstoffen en gifstoffen in het bloed terechtkomen die daar eigenlijk niet thuis horen.
Uit onderzoek blijkt dat een lekkende darm in verband kan worden gebracht met bepaalde auto-immuunziektes, allergieën, chronische ziektes en andere aandoeningen. Gluten kunnen bijdragen aan het ontstaan van een lekkende darm. Bovendien kunnen gluten candida-infecties (schimmelinfecties) veroorzaken, wat ook weer tot tekorten kan leiden. Bij deze mensen kunnen gluten klachten veroorzaken zoals diarree, buikpijn, opgeblazen gevoel, vermoeidheid, depressie etc. Bij deze mensen blijkt een glutenvrij dieet ook effectief te werken. De ernstigste vorm van glutenintolerantie heet coeliakie (spreek uit ‘seuliakie’). Dit komt voor bij ongeveer 1% van de bevolking. Bij mensen met coeliakie veroorzaken gluten een auto-immuunreactie wat kan leiden tot beschadigde darmen, (ernstige) spijsverteringsproblemen en andere mogelijke aandoeningen.
Ben ik overgevoelig voor gluten?
Het is lastig om een diagnose te stellen omdat de klachten per persoon verschillend kunnen zijn. Een opgeblazen gevoel, winderigheid, verminderde weerstand, obstipatie of juist diarree, hoofdpijn en vermoeidheid zijn een aantal klachten die kunnen optreden bij het eten van gluten. Bij mensen met coeliakie treedt doorgaans direct een allergische reactie op. Er zijn veel mensen met een overgevoeligheid voor gluten zonder dat ze dit door hebben. Het lichaam heeft dan moeite om gluten af te breken en te verteren, wat klachten kan veroorzaken. Mensen die dan glutenvrij gaan eten ervaren doorgaans verminderde klachten.
Mogelijke klachten
- Vaak verkouden
- Buikpijn
- Slecht geheugen
- Lusteloosheid
- Slaperigheid
- Onregelmatige ontlasting
- Obstipatie
- Diarree
- Opgezette buik
- Brandend maagzuur
- Winderigheid
- Stemmingswisseling
- Depressieve gevoelens
- Etc.
Waar zitten gluten in?
Glutenbevattende granen zijn tarwe, rogge, couscous, gerst, spelt, kamut etc. Je vindt gluten in producten gemaakt van granen zoals brood, crackers, muesli, cruesli, koekjes, pasta, meel, kant-en-klare soepen, sauzen, maaltijden, zakjes, bouillon, sommige chips, snoep, paneermeel, enz. Op het etiket van een product kun je lezen of er gluten in zitten. Producten die glutenvrij zijn hebben vaak het glutenvrije logo.
Glutenvrij PowerSlimmen?
PowerSlim merkt dat er steeds meer behoefte is aan glutenvrije producten. Om deze reden hebben wij meer glutenvrije producten ontwikkeld, zodat ook mensen met coeliakie of een glutenovergevoeligheid het programma zonder problemen kunnen volgen. Je kunt onze glutenvrije producten herkennen aan ons glutenvrije logo.
PS. Mocht je coeliakie hebben of glutenintolerant zijn en graag willen PowerSlimmen? Vanwege de uitbreiding van ons assortiment met diverse glutenvrije producten is dat vanaf nu mogelijk. Wij hebben een glutenvrij weekmenu ontwikkeld, zodat ook jij het programma zonder problemen kan doorlopen. Vraag deze dan op bij jouw coach. Vind hier een coach bij jou in de buurt.