Winkelwagen
Terug
22 mei 2023

En plots…val je niet meer af!

Maar dan breekt het moment aan dat het allemaal niet meer vanzelf gaat. Je gewicht gaat nog maar amper omlaag of je blijft hangen op een bepaald plateau.

Een vraag die ik als diëtist misschien wel het meest gesteld krijg is: “Help, het ging zo goed maar nu val ik niet meer af! Wat doe ik verkeerd?”. Vervelend als je zo hard werkt maar geen resultaat ziet. Een probleem waar jij je misschien wel in herkent.

Je gaat op je eten letten, je snoept minder (of helemaal niet meer), je drinkt geen alcohol, eet flink wat groenten, crackers met mager beleg… Zelfs als je ’s avonds zin hebt in iets lekkers, houd je je aan je gezonde eetpatroon. En dat zag je terug op de weegschaal! Maar dan breekt het moment aan dat het allemaal niet meer vanzelf gaat. Je gewicht gaat nog maar amper omlaag of je blijft hangen op een bepaald plateau. 

Wat is er gebeurd ten opzichte van de eerste weken?

Ik heb geen glazen bol, dus ik kan niet weten wat bij jou precies gebeurt. Maar laat me even de mogelijkheden op een rijtje zetten.

 

  • De eerste week verloor je veel vocht, daardoor viel je snel af. Helaas is dat grotendeels maar water en dat stabiliseert weer. Als het vochtgehalte in je lichaam daarna weer stijgt, dan houdt dat je gewichtsverlies tegen op de weegschaal.

  • In het begin lette je heel streng op, misschien wel té streng zelfs. Je schrapte allerlei producten en je ging ‘heel gezond eten’. Ik zet dit bewust tussen aanhalingstekens, want het kan zo maar zijn dat je dacht ‘heel gezond’ bezig te zijn maar dat eigenlijk neer kwam op ‘heel weinig’ eten. Als je veel te weinig eet, gaat je lichaam een andere bron van energie aanspreken. Daardoor kan het zijn dat je simpelweg je spieren gaat verbranden om aan energie te komen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, want spieren zijn belangrijk! Ze zijn kleine kacheltjes die calorieën verbranden. Als je spiermassa afneemt, dan daalt je energieverbruik. Dat is ook de reden waarom na een streng dieet vaak het jojo-effect optreedt, je hebt veel te weinig gegeten waardoor je lichaam spiermassa is gaan verbranden om aan energie te komen. Vervolgens zal je lichaam in ruststand minder calorieën verbranden. Als je daarna weer gaat eten zoals je eerst deed zul je aankomen. Het is daarom niet alleen belangrijk dat je je spiermassa intact houdt maar ook dat je een gezond eetpatroon aanleert dat je op de lange termijn kunt blijven volhouden.

Een leuk weetje: wist je dat spiermassa 6x meer calorieën verbrandt dan vetmassa?

  • Je let heel goed op de calorieën die je eet. Je berekent dit heel nauwkeurig. Maar misschien wist je nog niet dat de ene calorie de andere niet is.
    Ik leg het kort even uit: Als je 1.500 kcal eet, die vooral aangeleverd worden door koolhydraatbronnen, dan reageert je lichaam daar anders op dan 1.500 kcal aangeleverd door meer eiwitbronnen. Waarom? Nou, je lichaam reageert op de toevoer van koolhydraten met het aanmaken van insuline. Insuline fungeert als een sleutel op de slotjes van je cellen, dankzij insuline kan de suiker (afkomstig van de koolhydraten) je cellen in. Daar kan deze gebruikt worden als energie. Is er echter geen behoefte aan deze energie (omdat je op de bank zit voor de tv bijvoorbeeld) dan gaat je lichaam deze energie omzetten naar lichaamsvet, reserve voor later. Helaas komt later nooit, want we kennen geen periodes van schaarste meer. Dus er is een voortdurende toevoer van suikers naar je cellen. Waarom zou je lichaam dan aan vetverbranding gaan doen? Dat doet het dus niet, waardoor jij moeizaam afvalt. Als je meer eiwitten eet en de koolhydraten verstandig beperkt, val je dus beter af. Niet alleen sneller, maar bovendien verlies je ook vet in plaats van spiermassa.

En de oplossing is?

Ik hoor het je nu al denken… “Maar hoe doorbreek ik nu dat gewichtsplateau?” Van een afstand kan ik moeilijk bepalen wat jouw probleem precies is. Daarom is het beste advies je deskundig laten begeleiden door een professionele coach.

Wat kun je al wel doen?
Schrijf enkele dagen op wat je eet. Analyseer zelf al even: eet je voldoende eiwitten? Want eiwitten zorgen voor verzadiging en behoud van spiermassa. Bekijk ook hoe vaak er koolhydraatbronnen op je lijstje voorbij komen (denk aan crackers, brood, rijst, fruit, vruchtensap, koekjes, ontbijtgranen, snoep, …) Staan deze verspreid over de dag in je menu? Dan loop je het risico dat je vetverbranding moeilijk op gang komt.

Weet je niet goed welke producten nu eiwitrijk of koolhydraatarm zijn? Je kan online of met een app heel gemakkelijk uitrekenen hoeveel calorieën, vetten, eiwitten en koolhydraten je dagschema bevat. Mogelijk zie je dan zelf al meteen dat 900 kcal echt geen gezond plan is of dat je stiekem veel meer calorieën binnen krijgt dan je dacht, of dat 60% van je calorieën uit koolhydraten komt.  Misschien is het vocht in je dagschema wel heel erg laag.

Je kunt altijd een kennismakingsgesprek inplannen met een PS. food & lifestyle coach bij jou in de buurt. Neem je eetdagboekje dan mee. Een coach kan met je meekijken wat er mis gaat en zo kunnen jullie samen het probleem in kaart brengen én oplossen! Daarnaast is een coach er voor je om advies te geven en steun te bieden als je het nodig hebt. Een stok achter de deur. Iemand die je leert hoe een gezonde levensstijl er uit ziet, passend bij jouw situatie en je leert hoe je dit kunt blijven volhouden. Want daar doe je het voor, toch? Jouw doel bereiken én blijven behouden.

Lees ervaringsverhalen
Linda en Miranda, 35 jaar "We kijken weer trots in de spiegel*"

Steeds vaker keek ik in de spiegel en dacht ik: ‘Vandaag ga ik beginnen’. Maar het begin maken lukte me niet. ‘Ach.. dat ene koekje maakt nu ook niet meer uit’ dacht ik dan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Mandy Bijl, 47 jaar "Ik ben super blij dat ik gestart ben met het programma!*"

Het is voor mij nu veel gemakkelijker om op gewicht te blijven. Ik weet nu precies wat ik wel en niet moet doen. En als het toch een keer wat minder gaat, dan is mijn coach maar een berichtje of telefoontje van mij verwijderd.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Terug naar overzicht