Ieder lichaam is anders en ieder lichaam reageert ook anders op bepaalde voedingsmiddelen en omgevingsfactoren. Ook de manier waarop we lichaamsvet opslaan is per persoon verschillend. De een heeft meer calorieën nodig om het gewicht stabiel te houden, de ander komt al aan na een dag zondigen. De een heeft het meeste baat bij drie maaltijden per dag en bij iemand anders helpt het eten van tussendoortjes bij het stabiel houden van het gewicht.
Maar hoe weet je nu welk eetpatroon bij jou past?
Fase 3 van het PS. food & lifestyle programma is gericht op gewichtsbehoud. Nadat je je streefgewicht hebt bereikt, ondersteunen we je ook bij de volgende stap: je gezonde gewicht behouden.
Wij helpen je hier bij met behulp van verschillende profielen die wij de 'eettypes' hebben genoemd.
Profielen van de eettypes
Onderzoek heeft aangetoond dat deels genetisch en deels hormonaal is bepaald wat voor eettype jij bent.
Met behulp van vier profielen kun jij achterhalen welk type eter jij bent en welke voedingsroute het beste bij jouw levensstijl past. Het is natuurlijk mogelijk dat je je in meerdere eettypes herkent. Je bent immers 50% je vader en 50% je moeder.
Bijbehorende voedingsroute
Bij ieder eettype hoort een voedingsroute. Bekijk welk profiel het beste bij je past en volg de bijbehorende voedingsroute. Je kunt wisselen tussen de verschillende routes. Probeer jezelf af en toe ook eens uit te dagen door een andere route te volgen. Na verloop van tijd ga je vanzelf merken welke route het beste bij jou past.
Alle vier de voedingsroutes leiden tot een gebalanceerd eetpatroon met als doel het gewicht stabiel houden. De voedingsroutes zijn effectief, makkelijk vol te houden en leveren een positieve bijdrage aan de gezondheid.
De Actieveling
Als actieveling ben je een bezige bij en verbrand je dagelijks veel calorieën. Je hebt waarschijnlijk een staand beroep of loopt de hele dag achter kleine kinderen aan te rennen. Je kunt veel eten zonder aan te komen.
Wanneer je aankomt stapelt het vet zich op rondom de heupen, dijen en billen. Je dijen zijn hierdoor voller en je hebt redelijk veel cellulitis. In de volksmond staat dit bekend als het peerfiguur.
Indien je op je voeding gaat letten verlies je gemakkelijk je overtollige kilo’s. Je hebt vaak trek, maar je kunt zoetigheid wel makkelijk laten staan.
Je houdt van structuur en regelmaat en vindt het lastig om maaltijden over te slaan. Een tussendoortje laat je liever niet achterwege omdat je anders gaat snaaien. Het liefst ontbijt je meteen na het opstaan. Je kunt makkelijk stoppen met eten als je voor ongeveer 80% verzadigd bent.
Voedingsroute 1: drie hoofdmaaltijden met tussendoortjes
Voedingsroute 1 heeft 5-7 eetmomenten per dag. Dit is onder andere afhankelijk van je geslacht, leeftijd en energiebehoefte. Deze voedingsroute bestaat uit drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en diner) en ongeveer drie tussendoortjes per dag. Bij het volgen van deze voedingsroute probeer je deze eetmomenten zo veel mogelijk aan te houden.
Door gebruik te maken van koolhydraatarme en eiwitrijke tussendoortjes blijft de koolhydraatinname beperkt, behoud je een stabiele bloedsuikerspiegel en een verzadigd gevoel. Hierdoor zul je gedurende de dag minder trek hebben in andere voedingsmiddelen. Het voordeel hiervan is dat je dit voedingspatroon makkelijk vol kunt houden.
De Regelmatige eter
De kenmerken van de Regelmatige eter, zoals bijvoorbeeld het peerfiguur, komen erg overeen met die van de Actieveling. Het grootste verschil is dat jij wel snel aankomt.
Je bent je daardoor erg bewust van een verantwoord voedingspatroon en hebt dan ook meerdere diëten gevolgd. Elke keer begin je weer vol goede moed en boek je resultaat, maar je valt steeds terug in je oude vertrouwde gewoontes en gewicht. Je houdt het overdag meestal goed vol, maar doordat je te streng bent voor jezelf zelf óf overdag te weinig calorieën inneemt, vertoon je in de avonden en het weekend compensatiegedrag.
Juist voor dit type eter is het belangrijk om een goede basis aan te houden met ritme en regelmaat. Dit betekent drie volwaardige hoofdmaaltijden, eventueel aangevuld met één of meer tussendoortjes, die voorkomen dat je gaat snaaien.
Voedingsroute 2: drie hoofdmaaltijden met minder tot geen tussendoortjes
Merk je dat je niet per se drie tussendoortjes nodig hebt? Dan kan voedingsroute 2 iets voor jou zijn. Indien je nu wel meerdere tussendoortjes op een dag neemt kun je deze stapsgewijs gaan afbouwen.
De voordelen van deze voedingsroute? Telkens wanneer je eet stijgt je bloedsuikerspiegel en maakt je alvleesklier insuline aan. De taak van insuline is om te zorgen dat glucose kan worden opgenomen, zodat je cellen energie krijgen en de bloedsuikerspiegel weer kan dalen. Continu eten zorgt voor een continue insulineafgifte. Het gevolg hiervan is dat je bloedsuikerspiegel gaat schommelen, met pieken en dalen. In een piek voel je je goed, maar in een dal kun je last krijgen van bekende symptomen zoals een honger- of misselijkheidsgevoel, hoofdpijn, gapen of vermoeidheid na het eten. Deze symptomen leiden er allemaal toe dat je weer zin krijgt in voeding.
Heb jij hier last van? Dan kun je er baat bij hebben om het aantal eetmomenten per dag te verlagen. Zolang je drie keer per dag een volwaardige maaltijd eet, is het niet noodzakelijk om drie tussendoortjes te eten.
De Jojoër
Herken jij je hierin; zowat elke kledingmaat hangt bij jou in de kast. Je kunt het zo gek niet bedenken of je hebt het dieet wel gevolgd, helaas zonder het gewenste blijvende resultaat. Vol goede moed begin jij steeds opnieuw. De kans bestaat echter dat je het inmiddels hebt opgegeven of er wanhopig van bent geworden. Waarom werkt er niks bij mij?
Je hebt niet zo vaak honger, maar wel moeite om zoetigheid te laten staan en je kunt het ook moeilijk bij één glas alcohol houden. Na het drinken van een glaasje alcohol verlang je eerder naar het volgende glas dan naar eten.
Lichaamsvet stapelt zich bij jou makkelijk op rondom de borst en buik, het zogenaamde appelfiguur. Je dijen zijn relatief dun en met de cellulitis valt het ook wel mee.
Voedingsroute 3: in een ander tijdsbestek eten
Lang werd gedacht dat ontbijten noodzakelijk is, om je ‘motor op te starten’, maar tegenwoordig weten we dat dit niet zo is. Het overslaan of uitstellen van je ontbijt wordt ook wel periodiek vasten genoemd.
De bekendste vorm hierbij is 16 uur vasten en in 8 uur eten. Tijdens deze 16 uur eet je dus niet. Drinken mag wel, zolang het water, thee of koffie is. In de overige 8 uur daarentegen zorg je voor een verantwoord voedingspatroon zodat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Je gaat in deze 8 uur niet minder eten, maar anders. Wél het liefst minder vaak. Indien je kiest voor drie eetmomenten op een dag, houd dan grotere porties aan om toch aan de caloriebehoefte te voldoen.
De Levensgenieter
Je bent een echte levensgenieter. Het liefst wil je niet te veel op je voeding letten, maar helaas kom je relatief snel aan rondom je borst en buik. Een appelfiguur dus. Je dijen zijn relatief dun en met de cellulitis valt het ook wel mee.
Je hebt niet vaak honger, hoewel je het wel lastig vindt om zoetigheid te laten staan. Na het drinken van een glaasje alcohol verlangt dit type eerder naar het volgende glas dan naar eten.
Je hebt geen heel actieve levensstijl en deelt het liefst je eigen tijd in. Je hebt al vaak gelijnd en niet per se behoefte aan tussendoortjes. Je let liever twee dagen per week streng op je voeding, zodat je de overige vijf dagen niet zo op hoeft te letten en toch in balans blijft. Dit profiel past relatief vaak bij mannen.
Voedingsroute 4: balansdagen
Deze methode komt er op neer dat je minimaal vijf dagen per week je normale hoeveelheid calorieën eet. Deze vijf dagen wordt een verantwoord voedingspatroon gehanteerd bestaande uit drie hoofdmaaltijden met eventuele tussendoortjes. In de praktijk komt het vaak voor dat je één of twee dagen iets hoger uitkomt qua calorie-inname, bijvoorbeeld in het weekend door een feestje, etentje of borrel.
Om dit te compenseren én in balans te blijven eet je twee dagen per week volgens een vastgestelde calorie-inname. Deze dagen zijn je calorie- en koolhydraatinname beperkt om de balans recht te trekken.
Tijdens de vijf normale dagen bestaan de hoofdmaaltijden met name uit een eiwit- en vetbron, die bij de lunch en het diner aangevuld worden met groenten. Het is belangrijk om bij maximaal twee maaltijden per dag koolhydraten te eten, om de bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden. Je hoeft deze vijf dagen dus geen calorietekort te creëren.
Kookboek ‘Makkelijk, gezond en koolhydraatarm genieten’
Wil je graag met deze voedingsroutes aan de slag? Maar zoek je nog tips of inspiratie? Jouw coach staat ook na het bereiken van je streefgewicht nog voor je klaar. Maar je kunt ook je inspiratie halen uit ons kookboek, dat we speciaal ontwikkeld hebben om op gewicht te blijven.
In het kookboek ‘Makkelijk, gezond en koolhydraatarm genieten’ vind je 70 koolhydraatarme recepten, maar ook meer uitleg over de voedingsroutes, bijbehorende weekmenu’s en tips voor gewichtsbehoud.
Het kookboek is verkrijgbaar bij een PS. food & lifestyle coach of te bestellen op onze site.