Winkelwagen

Wil jij afvallen, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Wanneer je op internet gaat zoeken naar het beste dieet om op een effectieve manier van je overtollige kilo’s af te komen kom je duizenden diëten tegen. Allemaal claimen ze dat ze het beste dieet zijn om jouw streefgewicht mee te behalen. Maar wat is nu echt het beste dieet voor jou? Om het dieet te vinden dat het beste bij jou past hebben we een overzicht voor je gemaakt met de voor- en nadelen van verschillende diëten.

Hypo calorisch dieet

Hypo betekent weinig of laag. De naam zegt het dus al, bij dit dieet eet je minder calorieën. Je eet overal een beetje minder van. Met name vet wordt bij dit soort diëten veel minder gegeten, omdat vet relatief meer energie levert dan de andere energieleverende voedingsstoffen in onze voeding. Vaak wordt vet hierbij vervangen door koolhydraten. Indien je c.a. 500 calorieën per dag minder eet zou je ongeveer een halve kg per week kunnen afvallen.

Het voordeel van dit dieet is dat het relatief goedkoop is. Het nadeel van dit soort diëten is dat het afvallen vrij langzaam gaat en je veel honger kunt ervaren. Ook zijn de richtlijnen vaak wat vaag, waardoor je snel geneigd bent om meer te eten.

Het shake dieet

Er zijn verschillende diëten die met shakes werken. Met het shake dieet bedoelen we diëten waarbij je 3 keer per dag een shake mag nemen als volledige maaltijdvervanging.

Het voordeel van dit soort diëten is dat het heel duidelijk is wat je wel en niet mag eten. Ook val je vaak heel snel af.

Het nadeel is dat je veel te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt en de kans op het jojo effect erg groot is. Ook kun je bij dit soort diëten veel last van honger hebben en van bijwerkingen zoals, een moeilijke stoelgang en haaruitval. Ook is het lastig om deel te nemen aan sociale gelegenheden, zoals verjaardagen en etentjes. Daarnaast verander je op lange termijn weinig aan je eetpatroon en zitten de kilo’s er vaak snel weer aan.

Het detox-dieet

‘Detox’ is de Engelse vertaling van ontgiften. Het detox-dieet wordt daarom ook wel het ontgiftingsdieet genoemd. Het idee achter het detox-dieet is het lichaam te ontdoen van gifstoffen waar we in het dagelijks leven aan blootgesteld worden zoals pesticiden, uitlaatgassen, medicatie etc. Bij de meeste detox-diëten mag je voornamelijk groentesapjes of kruiden thee drinken, verder niets.

Het voordeel van dit dieet is dan ook dat het heel duidelijk is wat je wel en niet mag eten. Ook is het een relatief goedkope manier van afvallen. Er is ook een nadeel, helaas is het gewichtsverlies vaak tijdelijk, omdat je voornamelijk vocht verliest. Daarnaast verlies je ook vaak een deel van je spiermassa, omdat je te weinig eiwitten via de voeding binnen krijgt.

Het oerdieet

Het oerdieet wordt ook wel het Paleodieet genoemd. Het Paleodieet is eigenlijk geen afslankdieet maar een manier van eten. Het Paleodieet wordt wel vaak gevolgd in de hoop wat kilo’s te verliezen. Dit dieet is gebaseerd op de overtuiging dat onze voorouders vlees, vis, groente, fruit en noten aten.

Het voordeel van dit dieet is dat je veel pure en gezonde producten moet eten. Dit is ook meteen het nadeel, want dit dieet is erg bewerkelijk. Het kost veel tijd om alle gerechten te maken en je moet altijd een koelkast of koelbox bij te hand hebben om je eten in te kunnen bewaren.

Het vastendieet

Bij het vastendieet eet je 5 dagen ‘gewoon’ en 2 dagen per week beperk je het aantal calorieën tot 500 (vrouw) en 600 (man). Tijdens deze 2 vastendagen worden pillen en shakes geadviseerd, om het afvallen te versnellen. Helaas is er geen bewijs dat deze pillen het afslanken inderdaad zouden versnellen.

Het voordeel aan dit dieet is dat je eigenlijk ‘maar’ 2 dagen per week op dieet bent. Het nadeel is dat vasten erg moeilijk is. Op vasten dagen kun je veel honger ervaren en is het moeilijk om deel te nemen aan sociale gelegenheden. Ook moet je opletten dat je op de dagen dat je ‘gewoon’ eet niet te veel energie binnen krijgt, anders val je niet af.

Het eiwitrijke en koolhydraatarme dieet

Dit dieet wordt ook wel eiwitdieet, proteïnedieet of low carb dieet genoemd. Bij deze diëten worden koolhydraten in de voeding vervangen door eiwitten.

Dit heeft als voordeel dat je snel afvalt, weinig honger ervaart en de kans op het jojo effect verkleint. Een goede manier om af te vallen, mits je een uitgebalanceerd dieet volgt.

Het nadeel is dat er veel koolhydraatarme diëten op de markt zijn die claimen dat je alle voedingsstoffen binnen krijgt die je nodig hebt, maar vaak is dit niet het geval. Indien je een eiwitdieet / koolhydraatarm dieet wilt volgen is het belangrijk dat het dieet voldoet aan onderstaande criteria:

  • Je wordt begeleid door een diëtist of voedingsdeskundige en krijgt een uitgebreid intake gesprek waarna het dieet aan jouw gezondheid en leefomstandigheden wordt aangepast.
  • Het dieet heeft minimaal 5 eetmomenten per dag, om zo voldoende voedingsstoffen te leveren.
  • Het dieet bestaat niet alleen uit shakes, maar ook uit vaste voedingsmiddelen, zoals koolhydraatarm brood, vlees, vis en groenten.
  • Het dieet levert minder dan 40 gram koolhydraten. Hierdoor kom je sneller in de volledige vetverbranding, ook wel ketose genoemd, en val je sneller af.
  • Het dieet wordt aangevuld met een vitaminen- en mineralensupplement, om tekorten te voorkomen.
  • Het dieet is niet alleen gericht op afvallen, maar ook op het behouden van je streefgewicht.


Een dieet dat voldoet aan deze criteria is het PowerSlim programma.

Wij noemen dit echter geen dieet maar een uitgebalanceerd voedingsprogramma om bewust en gezond te eten. Deskundige dietisten hebben dit programma zorgvuldig samengesteld, waarbij een laag gehalte in koolhydraten en een hoog eiwitgehalte centraal staan.

Het geheim van PowerSlim: Lekker, makkelijk en gezond eten, begeleiding van een deskundige coach, jouw doelen snel bereiken en langdurig op een gezonde manier vasthouden. Ben je benieuwd naar positieve PowerSlim ervaringen van anderen die je voor gingen? Lees hier hun mooie succesverhalen.

Lees ervaringsverhalen
Mariëlle Pantus, 53 jaar "Mijn gewicht beperkte me in mijn vrijheid*"

Door de gesprekken met mijn coach ging ik steeds beter begrijpen wat koolhydraatarm en eiwitrijk voedsel met je lichaam doet. Tegelijkertijd gaven de cijfers op de weegschaal de bevestiging dat het werkte!

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
Sietske Gillebaard, 47 jaar "Als ik in de spiegel kijk, verbaast het me dat ik het ben!*"

De combinatie van een persoonlijke coach en de goede producten van PS. food & lifestyle zijn voor mij de succesfactor. Het wekelijkse contact met mijn coach was fijn en stimuleerde mij om door te gaan.

Lees meer * Dit resultaat is persoonsgebonden, meer informatie in de disclaimer
div> div> div>